Wednesday 21 May 2014

Veckans Bloggare!! Roy Kipowsky om sitt fiske i Strömhult!


Hej allihopa 
Här kommer ett litet gäst bloggande från Roy Kipowsky som är en grym flugbindare och är ägare av bloggen Roysflugor.blogspot.com
Här är hans berättelse om sitt fantastiska fiske i Strömhult.
Fish or Die 
Joel Björn

Strömhult - En plats att minnas


Under vintern fick jag förfrågan att åka med till Strömhult av min sambos bror.
Själv är jag ny i flugfisket och blev nyfiken och destu mer han pratar om stället blir jag mer och mer intresserad att hänga på. 
Jag kan inte missa detta, men hur ska jag kunna finansiera detta?
Jag ber honom hålla en plats åt mig så för att klura ut resten. 
Efter en tid, kring februari har det hänt lite med mitt binderi med försäljning och beställningar, något som har nu kunnat bekosta resan. 
Ringer Fredrik för att meddela honom att jag följer med.
Både Fredrik och hans far beställer lite flugor av mig samtidigt som andra beställningar trillar in som gör mig mer taggad inför resan.
Tiden närmar sig den 14:e Maj och en känsla av panik börjar komma, Strömhult är nära och jag inser att vilka flugor ska jag använda där. 
Nästan varje natt har jag legat och tänkt på flugval, utrustning och framför allt fisket. Man målar upp fantasier när huvudet ligger på kudden, fantasier om fantastiska hugg av öring. 
Fredrik har berättat om Strömhults trevliga och fina regnbåge men jag har bara tankarna på öring. 
Det går öring i deras vatten, vild öring till och med vilket gör det ännu mer spännande. 
Men vilka flugor ska jag ha? Har varit i farten med att binda åt andra än mig själv. 
När det återstår 3-4 dagar innan resan slår paniken in, jag börjar gör lite hemläxa och tar reda på miljön, vilka insekter som finns där och hoppas på att det stämmer. 
Vetskapen om stora öringar i Strömhults vatten visade sig när någon 1-2 veckor innan hade landat ett monster på runt 6 kg. 
Jag sitter de sista dagarna nästan ständigt vid städet och pysslar ihop torrflugor jag hoppas på. Inte många men tillräckligt för att klara resan. Här kommer några torrflugor av de jag gjorde och trodde mest på. 


Dagen kom för avfärd, jag var ännu i panik när det gäller att ha egna flugor. 
Allt var färdigpackat och jag redo, nu återstod det endast att bli upphämtad. 
Mobilen ringde och det var dags för mig att gå ner. 
Väl på gatan står jag en liten stund innan bilen rullar fram och där sitter hälften av grabbarna som ska till Strömhult. Bilen är fullproppad med packning och det hoppar ut grabbar med stora, förväntansfulla och glädjefyllda leenden. Det skiner inte bara från solen utan även från oss. 
Alla är taggade och vill bara fram. Det är så mycket packning att jag sitter längst bak, inträngd i en XC 90. 

Nu är vi på väg, nu äntligen, stunden är strax inne. 
Det pratas ivrigt om fiske, flugor och allt som hör till Strömhult, flugfiske och gamla historier. 
Själv sitter jag fortfarande längst bak i Volvon, inträngd och funderar "jaha detta var mysigt". 
Jag hade packat en axelväska full med flugbindningsmaterial som kan vara bra att ha när vi fiskat klart första dagen. 
Paniken slår till igen att jag inte har tillräckligt med flugor och gör det bästa av det hela i min lilla hörna i bilen. Väskan med flugbindnings sakerna ligger precis intill mig. Frågar snällt Mattias om jag kan använda hans håv som stöd till mitt bindstäd, ett stort frågetecken hörs genom bilen och de undrar, ska du binda flugor i bilen. -Ja varför inte, sa jag glatt. 
Riggar upp på Mattias håv som jag kilat in mellan en kylbox och Mattias ryggsäck. Det står stabilt och börjar tillverka egna damsell ögon med glaspärlor, nylonlina och uv-lim. 

Är inställd på att ha en söt damsell nymf med mig. 
Krok: Kamasan k80 #14
Bindtråd: Veevus 14/0 rusty
Bind fast ögonen 1/5 av kroken bakom krokögat. 
Tail: Flätad marabou brun som binds in från krokböjen fram till ögonen.
Kropp & torso: 5-10st lång fibrer marabou oliv som du taperar fram till torson.
Ryggsköld & ben: Fasanfibrer som binds in med spetsarna en 1/2 kroklängd förbi krokögat. Fortsätt tapera in med de olivgröna maraboufibrerna fram till ögat och säkra.
Ribb: 2st påfågels hearl som lindas upp till ögonen och säkras. 
Ryggsköld & ben: Vik nu över fasanfibrerna och säkra framför ögonen och gå bakom ögonen med bindtråden.
Ta nu spetsarna och för de bakåt över mellan ögonen och bind in samtidigt som du viker spetsarna snett neråt och lite utåt. 
Klipp bort de resterande fasanfibrer vid krokögat och avsluta med whipfinisher.
Damsell nymfen var en av några flugor som tillverkades under resan upp till Strömhult. 

Vi anländer till Strömhult kring 15.00 tiden, vi är tidiga vilket inte gör så mycket. Väl framme möttes vi av Anders och hans son som såg lika glada och förväntansfulla ut som vi.
Det snackas lite och en kaffe eller öl förtäras på parkeringen innan vi möts av en anställd på anläggningen som ger klartecken på att vi kan kvartera in oss i stugorna. 
När vi ställt in saker i stugorna tillkommer ytterligare 2 grabbar till, nu saknas bara Halmstad killen. 
Vi är alla glada och det sprudlar av spänning när vi står på den mysiga altanen. 

Från altanen kan vi se ut över dammen där det vakar då och då, vilket ger oss gott hopp om torrfluge fiske. 
När vi väl har riggat upp vår utrustning går vi en runda och rekar kring vattnet, tittar och spejar ut över det mysiga nackarna, de spegelblanka poolerna där vi gång på gång ser vakande fisk. Det sprudlar av liv. Taggade till tusen är vi, men på väg tillbaka till stugorna kommer det en regnskur och hoppet om torrfluge fiske försvinner, eller gör det verkligen det?
Jag tittar upp bland molnen och ser att det kommer klarna upp igen om en stund. Det bådar gott. Trotts att det regnat sim bara den hela vägen från Skåne. Lyckligtvis har regnet skonat Strömhult. 
Nu anländer Halmstad killen prick klockan 17.00, vi har väntat in honom så att alla kan börja samtidigt. 
Vi sprider ut oss, några ställer sig vid dammen, Mattias ställer sig vid första partiet av strömmen.
Själv ställer jag mig i poolen bredvid, lite lugnare vatten och det tar inte lång stund innan jag skymtar en öring som står och vakar lite snällt. 

När vi hade gått rundan och rekat innan fisket drog igång så blev vi rekommenderade att välja grå torrflugor, något jag endast hade en utav, en fluffig Grey Wulffs. Jag såg även mycket mygg och svarta flygande fän, så jag började med en Black Gnatt i #16. Tänkte att denna skulle fungera.
Mattias bredvid valde att köra F-fly flugor vilket var ett bra val, tog inte lång stund innan han kroka den första öringen.


Strax efter det högg det till ordentligt, pang sa det och jag hade spöböj.
En öring en öring, en vild öring! Nu gäller det, ska jag landa min första öring nu? Är helt exalterad, adrenalinet pumpar men måste hålla lugnet, annars är det kört.
Öringen ger bra motstånd, små rusningar då och då, starka rusningar gör den, den använder strömmen fint för att göra motstånd också. Kallar efter Mattias att han ska komma till mig, Detta måste dokumenteras tänkte jag. Efter några gälla kall till Mattias kommer han knallandes till mig och får min mobil för att ta några bilder.
Nu måste jag landa den, får öringen varsamt in till kanten och förbereder mig för stunden.
Min allra första öring på fluga, min allra första öring, det är sant. Jag har landat min allra första öring på fluga, äntligen!


Vilken känsla, kan nästan inte tro det, helt underbart.
Detta är vad jag länge har fantiserat om, att äntligen kroka och känna det roliga spöböjet, känna rusningarna och allt där till. Drilla öringen in till kanten för att sedan hålla den varsamt, känna lyckan att man lyckats, att man lurat de vackra öringar som finns.
En stor kram och gratulation från Mattias tillsammans med denna varma känsla av lycka.
Ett minne för livet är skapat, om en vacker plats, en vacker fisk och vetskapen att min egenbundna fluga levererar. Vilken känsla, det darrar i kroppen, glädjen sprudlar med glansiga ögon, så nära att fälla en tår.
Nu är jag igång, knyter på en ny fluga, en ljus Adams som ni ser på bilden tillsammans med min Black Gnatt.
Både jag och Mattias är väldigt inriktade på att fiska efter öring i Strömhult trotts att vi vet att de har jättefin regnbåge, men de verkar inte vara på hugget alls.
Spötoppen viner fram och tillbaka, det tar inte många kasst innan jag presenterar min torrfluga för en vakande öring som hugger till precis vid ena strömnacken.
Detta är underbart, drillar in den lätt och ännu en underbar känsla, vad är det som händer?
Öringen är verkligen på hugget, vid detta laget har Mattias redan lyckats landa 3-4st öringar och jag är på nummer 2 efter cirka 30 minuters fiske.
Min andra öring har samma kämparglöd som den första och detta är ren glädje. Små starka rusningar, in till kanten drillas den och iväg rusar den in i strömmen igen gång på gång. Underbart. 
Till slut fick jag in den och kunde kroka loss flugan och låta den gå tillbaka. 

Fisket blir segare framåt kvällen, vaken blir färre och vi byter platser. Solen börjar gå ner och jag står nu vid en annan nacke där jag jag ser en öring står mitt uppe i nacken. Lägger min fluga ovan strömnacken och låter den drifta genom nacken över öringen ett par gången innan den smäller till. Pang och iväg sticker den, en fin rusning ner längs strömmen och ut i poolen, en större pol där jag drillar den in i ett lugnare parti. Denna öring är inte lika stark som de andra två men så fin ändå. 


Den tredje öringen blev min sista för den dagen.
Jag hade knutit på en Grey Wulffs #14 som den tredje öringen högg på. Denna fluga var populär, det höggs flertalet gånger på den, öringarna var riktigt glada över den men de lyckades inte riktigt sluka den. Jag stod vid första polen med denna flugan där det höggs efter den gång på gång, efter en stund gick jag ner till nästa pool där det hände samma sak. Det vakas på flugan ordentligt, va kul tycker jag, riktigt skoj att den fungerar, dock är det ingen som krokas. Förens jag kommer till nästa nacke där den satt fint.
Efter en stund hade solen gått ner, och månskenet trädde fram.
Klockan är nu innan 22.00 och det har varit trögt fiske för de flesta, Mattias lyckades landa 6-8 öringar och 2 regnbågar, själv blev det 3 öringar och totalt blev det cirka 10-12 öringar och runt 8 regnbågar.

Dagens fiske var nu över och för de som lyckades ta regnbåge var det dags för lite rensning och därefter stiga in i stugan. 
Vi samlades alla i den stora stugan med stora leenden som vi fått av dagens vackra miljö, härliga drillningar. 
Det pratades hejdlöst om fisket samtidigt som vi fyllde våra hungriga bukar.
Efter maten blev det snack, någon öl, lite flugbindning och Torrfluelandet 3 var igång på min mini pc som jag hade med mig.
Klockan har passerat 01.00 då inser jag, Fredrik och Mattias att det är dags att avsluta denna underbara dag. Vi ska upp klockan 05.00 för mer fiske. 
Natti natt och vi sluter ögonen med lättande suckar och stora leenden. 
Morgonen gryr, smått sega och gäspande gnuggar vi våra ögon, dricker en kopp nybryggt kaffe och snackar ihop oss om hur det ser ut. 
Små lätta och försiktiga vak ser vi ute i dammen, vädret ger goda indikationer för torrfluge fiske. Glada och i uppvaknandet staplar vi ner mot strömmen. 
Av någon anledning ställer vi oss på samma ställe som gårdagen. Väl nere vid vattnet är det inte lika mycket kläckning eller flygande liv som gårdagen. Jag tänkte ta ett säkert kort och valde samma fluga som jag började med, men utan resultat. Tittar nog och ser mycket smått och vitt som flyger runt, det fick mig att tänka om. Nä jag kör på något ännu mindre nu då. Mitt val blir en liten Baetis med polygarns vingar i spinner stadiet i storlek #19. 
Det tar en timme innan första hugget kommer som jag inte är beredd på och missar mothugget. 
Lägger ut flugan igen och låter den driva över samma ställe där det högg och då var jag beredd på mothugg. Pang och jag kroka den, ännu en öring. Yes, vilket härligt ställe och öringen är på idag igen. 
Denna öring var trött så den var lätt att drilla in, men vilken känsla. 
Krokar av och låter den fina öringen åter simma tillbaka. Tyvärr blev den lilla Baetis flugan förstörd men den knäckte koden för mig. Smått och ljust. 
Nu hörs det från Fredrik, - åååååh! Jävlar!
Han har krokat något stort, han tror det är en regnbåge, starka och kvicka rusningar, som den kämpar. Bort mot forsbacken rusar den, men Fredrik lyckas hålla den kvar i poolen. 
Han inser att det inte är en regnbåge, utan en stor öring. Fredrik kämpar i sin drillning och efter 15-20 min är den i hoven. - oj oj oj oj! Sicken gris! skriker Fredrik
Efter en snabb vägning och några foton är han gladast av oss alla. 
Nytt personbästa på 3,9 kg och han har tagit gängets största öring (än så länge). 
Fisket fortsätter och strömmens vatten lugnar stämningen och man hör vattnets ljud, fåglarnas sång och man njuter av nuet. 
Fisket efter öring är lite segare idag. Än har det varit få fiskar som landats men mysfaktorn är hög. Efter ett tag börjar regnbågarna vakna och de dominerar resten av dagen men sen, få slår det till för en av killarna (Danne). Han har krokat något riktigt stort, något som kämpar och sliter. Danne han drillar fisken kämpigt. Det tar honom en bra stund innan han får in den i hoven och där står han nu, med en ännu större öring än Fredriks. Denna vackra öring vägdes till 4,8kg vilket blev den största öringen för oss. Efter fotografering fick den simma vidare och Danne gratulerades. Hans vackra öring togs på en klassisk E-12:a. 
Fisket fortsatte med glada miner och alla lyckades krocka fisk förutom en liten själ men han var lika glad ändå, han njöt av miljön, sällskapet och allt omkring. Alla var verkligen nöjda med fisket. Vi avslutade kl 11.00 för att städa, packa ihop och tacka personalen för det underbara fiske de gav oss. 
Totalt landades 22-23 öringar och 15 regnbågar.
Våra favoriter av flugor är F-fly, Adams och E-12:a
Med detta tackar jag fiskesällskapet, Strömhult och er läsare. 
Och kan garantera att jag kommer återkomma till Strömhult och ta er dit. Det är värt varenda krona.
Vill du veta mer om Strömhult, besök gärna deras hemsida www.stromhult.com eller gå med gruppen "Alla vi som gillar Strömhult" på Facebook. 
Tight lines!
Roy "Roys Flugor" Kipowsky

No comments:

Post a Comment